Temmuz 4, 2025

Mühendis Baba, Yerli Kayak Simülasyonu ile 4 Mevsim Kayak Tecrübesi Sunuyor

Mersin'de yaşayan mühendis Gökalp Bulut, kızı için tasarladığı yerli kayak simülasyonu sayesinde 4 mevsim kayak yapma imkanı sağlıyor. Düşük maliyetle kayak öğrenmek isteyenler için salon ortamında eğitim sunarak, dağ sporlarına erişimi artırmayı hedefliyor.

Mersin’in Yenişehir ilçesinde yaşayan mühendis, kızı için yerli imkanlarla tasarladığı simülasyonla 4 mevsim kayak yapmak isteyenlere ulaşmayı hedefliyor.

Mühendis Gökalp Bulut (42), kayak sporuna merak saran kızı Nil Bulut (8) için kayak simülasyonu tasarlamaya karar verdi.

Bu kapsamda atölyede çalışmalara başlayan Bulut, 2 yıllık müddette ekipman ve düzeneklerinin tamamı yerli gereçlerden oluşan kayak simülasyonu tasarladı.

Simülasyon, ön ve art sisteminde yer alan band ve sisteme entegre elektrikli motor sayesinde çalışıyor.

Dağ pisti eğimlerine uygun hareket eden 2 metre enindeki ve uzunluğundaki kayak simülasyonuyla kullanıcılar, temel duruş durumlarını öğrenme fırsatı yakalıyor.

Bulut, hem daha fazla beşere ulaştırmak hem de 4 mevsim bu sporun yapılmasını sağlamak için test kademesini muvaffakiyetle geçen kayak simülasyonunu arkadaşının spor salonuna taşıdı.

Burada birinci olarak kızı ve arkadaşlarına eğitim veren mühendis baba, dağ sporunu salona taşıyarak isteyenlere 12 ay boyunca kayak yapma imkanı sunuyor.

Gökalp Bulut, AA muhabirine, kendisi ve kızının sporla iç içe hayat sürdüğünü söyledi.

Kızı Nil ile 2 yıldır kayak yapmaya gittiğini anlatan Bulut, bu süreçte kızının bu sporu yapmakta zorlandığını belirtti.

Kızının kayak beceresini artırmak için simülasyonunu hazırladığını söz eden Bulut, “Bu ekipmanla çocukların ve yetişkinlerin kayağa gitmeden salon ortamında kayak öğrenmesini istiyoruz.” dedi.

Bulut, dağda kayak yapmanın önemli maliyet ve efor istediğini lisana getirdi.

“Kayak öncesi tecrübe kazanacak”

Bu simülasyonla çok fazla bireye kayak yapmayı öğretmek istediğini vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:

“Kayak sporu ‘dağa gidelim, kayak yapalım’ üzere bir süreç değil. Büsbütün disiplin süreci. Simülasyonla kayak yapanlar salon ortamında kas hafızalarını geliştirecek. Kayak öncesi tecrübe kazanacak. Kayağı salon ortamına indirgemek bizim için büyük avantaj. Burada verdiğimiz eğitimlerle kayak yapmaya gidenler dağda nelerle karşılaşabileceğini bilecek.”

Bulut, simülasyon sayesinde kayağı salon ortamında 12 ay yapma imkanı sunduklarını lisana getirdi.

Nil Bulut da babasının tasarladığı simülasyondan çok keyif aldığını belirterek, “Babam düzgün ki bu makineyi yapmış. Burada yaptığım çalışmalar sayesinde dağda kayak yapmak kolay olacak.” dedi.

Simülasyonunu kullanan 8 yaşındaki Bade Aktay ise kendisini karın üstünde kayak yapmış üzere hissettiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Mustafa Ünal Uysal – Şimdiki

About The Author