AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık başkanlığında toplanan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komitesi, alt kurulları belirledi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık başkanlığında 8’inci defa toplandı. Kurul alt komitelerin belirlenmesi gayesiyle bir ortaya geldi. Kurulun açılışında konuşan Yanık, “Bugün alt kurulları yine teşekkül etmek ve kurul üyeliklerini oluşturmaktır. 28’inci Yasama Devri’nin birinci devresinde 4 alt komitemiz vardı. Bu periyotta ayrımcılığın önlenmesi alt komitenin da eklenmesiyle birlikte 5 alt komitenin teşekkülünü önereceğiz. İç tüzüğün 35’inci hususu uyarınca; aldığımız karar gereği Komisyon Başkanı olarak komisyonumuzun Genel Şura saatleri içerisinde çalışabilmesi için TBMM Başkanlık Divanı’ndan müsaade talebinde bulunmuştuk. Bu talebimiz Başkanlık Divanı tarafından olumlu görüldü. Buna nazaran kurulumuzun toplantıları sırasında burada bulunan üyelerimiz Genel Şura birleşimlerinde yok sayılamayacak. Alt kurullarda tıpkı durum geçerli olacak. Bugün alt kurulları yine teşekkül etmek ve komite üyeliklerini oluşturmaktır. 28’inci Yasama Devri’nin birinci devresinde 4 alt kurulumuz vardı. Bu periyotta ayrımcılığın önlenmesi alt komitenin da eklenmesiyle birlikte 5 alt komitenin teşekkülünü önereceğiz. İç tüzüğün 35’inci hususu uyarınca; aldığımız karar gereği Komisyon Başkanı olarak komisyonumuzun Genel Konsey saatleri içerisinde çalışabilmesi için TBMM Başkanlık Divanı’ndan müsaade talebinde bulunmuştuk. Bu talebimiz Başkanlık Divanı tarafından olumlu görüldü. Buna nazaran komitemizin toplantıları sırasında burada bulunan üyelerimiz Genel Şura birleşimlerinde yok sayılamayacak. Alt kurullarda tıpkı durum geçerli olacak” diye konuştu.
“Komisyonumuza 7 bin 939 kişisel müracaat yapılmış”
İnsan Hakları İnceleme Komitesi’ne yapılan müracaatlar ile ilgili bilgiler paylaşan Yanık, “28’inci Yasama Devri içerisinde şu ana kadar 7 bin 939 ferdi müracaat kurulumuza yapılmış. Bunların alt dağılımları var, olağan ki bazen bir müracaat içerisinde birkaç hususa ait talepler olabiliyor. Sayıları topladığınızda az evvel söylediğim sayıdan farklı çıkabilir, yanıltmasın. Cezaevleri ile alakalı 6 bin 693, yargıya ait problemler ile ilgili bin 364, yasal düzenleme talebi olanlar bilhassa bunları yakından takip ediyoruz. Bunlar ile ilgili müracaatlar 532, yerinde inceleme talebi 500, kolluk uygulamaları 110, memur problemleri 42, yardım talebi 66, personel meseleleri 30, üniversite ve YÖK ile ilgili müracaatlar 11, engelli sıkıntıları 23, komitenin teşebbüste bulunması talebi 13, yabancıların meseleleri ile ilgili 67, gayrimenkul sıkıntıları 13, terör kaynaklı sıkıntılar 11, askerlik ile ilgili sıkıntılar 7, kayıp hadiseleri 6 ve başka mevzular 213 olmak üzere toplam 10 bin 191 başka başlıkta müracaat var” diye konuştu.
Komisyon üyeleri tarafından verilen ortak önerge ile Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komitesi Göç ve Ahenk Alt Komitesi, Çocuk Hakları Alt Kurulu, İslamfobi ve Irkçılık Alt Komitesi tekrar kuruldu. Ayrıyeten 28. Devir 2. Devre için ek olarak Ayrımcılığın Önlenmesi Alt Komitesi kuruldu. Alt komisyonda, AK Parti 5, CHP 2, MHP 1, DEM Parti 1, UYGUN Parti 1 üye ile temsil edilecek. – ANKARA
More Stories
Belediye liderlerinin gözaltına alınmasının Özel’den zehir zemberek kelamlar
Bakan Kurum’dan orman yangınlarındaki hasar tespit çalışmalarıyla ilgili açıklama Açıklaması
CHP Vilayet Lideri’nden Tutuklamaya Red