‘DOĞU Anadolu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır‘da, geçen yıl 4 defa karpuz hasadı yapan Alican Akçan (60), bu yıl da birinci eserlerini Adana‘dan sonra topladı. 100 dönüm yere ektiği karpuzları Iğdır protokolünün iştirakiyle toplayan Akçan, bu yıl da maksadının 4 hasat olduğunu söyledi.
Ermenistan, İran ve Nahçıvan ile sonu bulunan, 861 rakımda iklimi ve coğrafik şartlarıyla birçok tarım eserinin yetiştirildiği, ‘Doğu’nun Çukurova’sı’ olarak anılan Iğdır, bölgenin zerzevat ve meyve muhtaçlığını karşılıyor. İklimi hasebiyle üreticilerin bol ve verimli eser aldığı Iğdır’ın Oba köyünde yaşayan Alican Akçan (60), bu dönem 100 dönüm yerine ektiği karpuzu Adana‘dan sonra hasat etmenin memnunluğunu yaşıyor. Toprağında damlama sulama sistemiyle yetiştiricilik yapan Akçan’ın, Iğdır’daki hasadına; Vali Ercan Turan, Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Ahmet Tingiş ile kurum çalışanı katıldı.
‘CİDDİ BİR AVANTAJ’
Adana‘dan sonra Iğdırlı üreticinin karpuz hasadını yapmasının kıymetli olduğunu belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Iğdır’da yıldan yıla hem üretimin niteliği artıyor hem niceliği artıyor. Hesapladığımızda Adana‘dan çabucak sonra hasat yapılması önemli bir avantaj. Burada hem yerli tohumlarımızı ön plana çıkartıyoruz hem de vatandaşlarımız tarafından kabul gören eserlerimize öncelik veriyoruz” dedi.
‘GÜZEL BİR REKOLTE BEKLENTİMİZ VAR’
Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Ahmet Tingiş ise 100 dekarlık alanda bir alanda yapılan üretimden 1000 tona yakın rekolte beklediklerini söyledi. Adana yolu malçlama, damlama ve küçük tünel sistemi ile hasadı yaklaşık 25 gün erkene çektiklerini tabir eden Tingiş, “Biz üreticilerimizin her daim yanındayız, kâfi ki üreticilerimiz üretsinler. Bilgi ve deneyimlerimizden yararlandırıyoruz. Iğdır, ‘Doğu’nun Çukurovası’, Doğu Anadolu’yu besleyebilecek kapasite ve altyapımız var. Adana’nın bir hafta gerisinden geliyoruz fakat hoş de bir rekolte beklentimiz var” diye konuştu.
‘BU İŞİ SEVEREK, AŞK İLE YAPIYORUM’
Karpuz üretiminde geçen yıl 4 defa eser toplamayı başaran Alican Akçan, bu yıl da birinci hasadını haziranda yaptığını söyledi. 15 yıldır karpuz yetiştiren ve her yıl daha düzgün eser alabilmek için uğraştığını söz eden Akçan, karpuzların büsbütün doğal teknikler ile yetiştiğini, bol güneş altında olgunlaştığını ve bunun tadından da anlaşılabileceğini tabir etti. 100 dönüm yerine ektiği eserin hasadını başka üreticilerden erken yaptığını söz eden Akçan, pazar sorunu olmadığını lisana getirdi. Akçan, “Yaptığım işten çok mutluyum. Birçok bölge vilayetlerin gereksinimini karşılıyoruz ve iç piyasaya da veriyoruz. Bu işi severek, aşk ile yapıyorum” dedi. Akçan ayrıyeten geçen yıl olduğu üzere bu yıl da amacının 4 kere hasat yapmak olduğunu söyledi.
More Stories
Mersin’de Oto Yıkamacıya Silahlı Atak: 1 Meyyit, 1 Yaralı
Mersin’de Oto Yıkama Dükkanına Silahlı Hücum: 1 Meyyit, 1 Yaralı
Mersin Spor, Can Sevim ile Kontrat Yeniledi