Temmuz 4, 2025

Şap Hastalığına Dikkat! Veteriner Doktorlardan İhtarlar

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, şap hastalığına karşı hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, hastalık nedeniyle hayvan pazarlarını kapattı. Aşılamaların kıymetine değinen Köse, belirtiler görüldüğünde veteriner doktorlara başvurulması gerektiğini vurguladı.

Tarım Ve Orman Bakanlığı, 81 ilin tarım ve orman vilayet müdürlüklerine gönderilen yazıyla ülke genelinde şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, hastalık ile ilgili Demirören Haber Ajansı’na bilgiler verdi. Köse, “Şap, viral bir enfeksiyondur ve 7 farklı serotipi ile alt serotipleri bulunmaktadır. Serotipler ortasında çapraz bağışıklık kelam konusu değildir. Ülkemizde bu hastalığa karşı aşılar yaygın halde uygulanmaktadır. Şap, genç buzağılarda ve genç hayvanlarda kalbe yerleştiğinde vefata neden olabilen önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Yetişkin hayvanlarda ise ölümcül olmamakla birlikte, hastalık çok yıpratıcı ve bulaşıcıdır” dedi.

‘AŞILAMALAR SAYESİNDE YAYILIMI BÜYÜK ÖLÇÜDE ENGELLENEBİLİR’

‘KURALLARA SIKI SIKIYA UYULMALI’

Adana’da ilkbahar devrinde büyükbaşların yaklaşık yüzde 97’sinin aşılandığını belirten Köse, “Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda yaygındır. Koyun ve keçilerde de görülebilir fakat oran daha düşüktür. Büyükbaş hayvanlarda ise önemli randıman kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle hayvan sahiplerinin veteriner tabiplerle daima bağlantı halinde olması büyük kıymet taşır. Vilayetimizde hastalık çıkan mihraklarda tekrar aşılama çalışmalarına başlanmıştır. Daha evvel aşı yapılmış olsa da veteriner tabip geldiğinde yine aşılama yapılmalıdır. Şap virüsü samanlıkta bile 5 ay boyunca faal kalabiliyor. Rüzgar, hayvan gübresi ve yerde kullanılan ekipmanlarla taşınabiliyor. Bu nedenle karantina, tecrit ve dezenfeksiyon kurallarına sıkı sıkıya uyulmalıdır. Hayvanların denetimsiz hareketleri katiyen engellenmelidir” dedi.

Adana’nın Feke ve Karaisalı ilçelerine bağlı birtakım köylerde hastalık olaylarının görüldüğünü söyleyen Köse, bu bölgelerin 10 kilometrelik karantina alanı ilan edildiğini belirtti. Kurban Bayramı sonrası olaylarda artış yaşandığını belirten Köse, “Kontrolsüz hayvan hareketleri bu artışın temel nedenidir” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sıhhat

About The Author